Eilen aloittelin tuon Rovaniemi marathonin mittailua. (Miksikähän tuo pitää olla marathon kun kansainvälisiä osanottajia on ehka enintään 2 - 3 % luokkaa?)  

Kalibrointirata ja ensimmäinen kierros saatiin mitattua, eikä aikaakaa mennyt kun reipas 4 tuntia, kotona tei sitten laskelmia 10 kilometrin ja toisenkierroksen kääntöpaikalle ym. tarkastuslaskelmia noin pari tuntia.

Tänä aamuna lähdin jo ennen viittä dokumeintoimaan ja valokuvaamaan lähtö, maali sekä muita kiintopisteitä..

Vielä pitäisi lähteä mittailemaan 10 kilometrin sekä toisenkierroksen kääntö ja kilometripaikat.. Sen jälkeen piirrellä kartat, tehdä reittiselostukset, mittauspöytäkirjat ym. paperityö.

Tuollaiseen mittaukseen ja sen dokumentointiin, kun reittiä samalla viellä hiotaan lopulliseen muotoonsa saa hyvin menemään 15 - 20 tuntia, ja homman tiimoilta pyöräilyäkin tulee lähes 100 kilometriä.

Aamun dokumentaatio reissulla näin ainakin kolme pyörävarasta.. Pari "lökäpöksy" nuortamiestä heitti vanhemmannäköiset naistenpyörät kaupungista pohjoisen suuntaan tulevan pyörätien levähdyspaikan kohdalla, joenreunan pusikkoon.. Saarenkylän kohdalla yksi nuorimies tuli siinä liikeiden kohdalla sieltä syrjästä, myöhemmin tämä maastopyörä näkyi hylättynä sillalta tulevan risteyksen jälkeen kuusamoon päin mentäessä.. Nämä tapaukset huomasi kyllä jo siitä, kun pyörien istuimet olivat ajajille niin matalalla että ajaessa polvet kolkku melkein otsaan, ei kukaan aja sellaisilla säädöillä omaa pyöräänsä. .. Mutta eihä tollaisiin asioihin voi mitenkään puuttua, sitä on pian itse linnassa vääristä ilmiannoista...