Tänään sitten isänpäivä... Oli urheiluopiston uimahallin pukuhuoneissa säpinää kun niin moni isä oli tänään päättänyt olla se hyvä iskä ja tuoda jälkikasvuaan uimaan..

Itse kävin kuntosalilla, ja siellä juuri hölkkäharrastuksensa aloittanut henkilö tuli kysymään että "montako kertaa viikossa pitää juosta kovavauhtisia, ja monestikko ihan räkäposkella".... huh... Siitä pääsenkin yhteen aiheeseen jota hieman kritisoisin, 'maratonkoulut'.

Olen joskus tarkastellut lähes liikkumattomuudesta juoksuharrastuksensa aloittaneen maratonkoululaisen harjoitusohjelmaa, siinä oli viikon jaksossa yksi selvä vauhtikestävyys ja hapenoton harjoitus, ja yksi ehkä vauhtikestävyys harjoitukseksi luokiteltava, eli kolme kovaa harjoitusta viikko!!!...

Kun kysyin tätä asiaa yhdeltä juoksukoulua vetävältä henkilöltä vastaus kuului jotenkin näin... "Ei ne  ole valmiita maksamaan maratonkoulun yli 300 euron maksua jos niille ei tehdä testejä ja anneta yksilöllistä harjoitusohjelmaa"...            Elikkä bisnes ajaa ohi yksiön edun... On niissä kouluissa paljon hyvääkin moni on niistä saanut pysyvän innostuksen kuntoiluun.

Viime viikolla oli TV:ssä Sportti vartissa haastattelu Janne Holmeenistä...              On siinä viisaan ja analyyttisen oloinen juoksija... Janne sanoi muunmuassa että harjoitus jossa tuotetaan happivelkaa on maratoonarille tarpeeton ja päinvastoin haitallinen... Janne aikoikin ensikesänä keskittyä ratajuoksuihin, (mahdollistavat  kovempivauhtisiin juoksuharjoituksiin) kertoi ettei tavoite ole MM kisoihin mutta mielellään sinnekkin lähtee jos tulosrajat alittuvat, syksyllä sitten jokin maraton... Selvästi näkeee että kehittymiseen vaativia asioita mietitään ja osataan tehdä tarvittavia muutoksia... Tapauksessa jolloin edelliseltä kaudelta takana on Suomenennätys maratonilta, suurin osa juoksijoista olisi jatkanut harjoittelua saman kaavan mukaan vain hiukan määrää ja kovuutta lisäten.

Toivottavasti Janne jatkaa juoksijanuraansa pitkään, ja sen jälkeen osataan käyttää Jannen tiedot ja kokemus Suomen valmennusjärjestelmissä hyödyksi.